středa 1. dubna 2015

V hlavní roli mazanec..


Generálka před Velikonoci :)

Z 60g droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme nejdříve suché suroviny: 1 vanilkový cukr, 1 kg polohrubé mouky, 100g rozinek nebo brusinek, půl lžičky soli, 200g cukru a 1 lžičku citrónové kůry.
Přidáme 4 žloutky, 200g rozpuštěného másla, 2 lžíce rumu a 350ml vlažného mléka.
A nakonec i vzešlý kvásek.
Propracujeme a necháme cca 45 minut kynout v teple.
Vytvoříme dva bochánky, které přendáme na máslem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme jěště dalších 15 min kynout.
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

Kříž do mazance nedělám, vím, že je to symbolika, ale když se s ním člověk takovou dobu mazlí, přijde mi kruté, ho potom pořezat :)
Prvních deset minut pečeme na 200°, potom teplotu stáhneme na 150° a dopékáme cca 30-40min do zezlátnutí.

Úžasný je s máslem, kafíčkem i s kakajíčkem :)


Žádné komentáře:

Okomentovat